SwedishEnglish
Nyheter/10 Tips inför fasadmålningen
10 Tips inför fasadmålningen
2020-03-12

Det börjar närma sig målningstider. Det kan vara bra att tänka på dessa saker.


1. När är bästa tiden att måla fasaden?

Bäst tid är att måla i maj eller juni, gärna före midsommar.


2. Hur varmt ska det vara ute?

20–23 grader är idealiskt, undvik frostiga nätter och stekheta sommardagar med direkt solljus. Temperaturen ska inte understiga 7 grader.


3. Vad kostar det?

Det beror givetvis på färg och storlek på hus. Men om man målar själv så kostar det mellan 10 000 - 30 000 kr.


4. Vilken färg ska jag välja?

Du ska välja den färg som huset är målat med tidigare. Om du är osäker kan du be din färghandlare komma ut och inspektera fasaden.


5. Vilka olika sorters färg finns det?

Linoljefärg som tränger långt in i träet och gör att det åldras vackert. 

Slamfärg är vattenbaserad och billig. Slamfärg kan bara målas över med slamfärg eller direkt på obehandlat trä. 

Lasyrfärg gör att träes vackra ådringar och struktur syns, men den färgen går inte att använda på fasad som tidigare målats med täckfärg. 

Akrylatfärg har lång hållbarhet, upp till 16 år, och kort torktid, men kan kännas som en hinna på träet och ge ett plastigt intryck. Har man en gång målat med akrylatfärg kan man inte måla över med en annan färg. 

Alkydfärg har en vårdande effekt men inte lika lång hållbarhet som andra färger.


6. Vilket förarbete bör göras?

Förutom att täcka för fönster och dörrar behöver du skydda ytor runt huset som altan och uteplats. Glöm inte heller att skydda blommor och rabatter. Tvätta fasaden med fasadtvätt eller grovrent enligt anvisning­arna. Låt fasaden torka ordentligt. 

Har fasaden angrepp från mögel och alger behövs detta tvättas bort med mögel- och algtvätt. Skrapa sedan bort flagnad färg och spackla sprickor i fasaden. Borsta bort damm från fasaden. Olja ändträ med impregnerings­olja och grundmåla sedan partier som är i dåligt skick. Kontrollera också om färgen du målar med kräver grundmålning.


7. Hur vet jag att träet är ­tillräckligt torrt?

Använd en fuktkvotsmätare, träet ska ha en fuktighet på mindre än 15 procent innan du kan börja måla.


8. Hur lång tid tar det att måla en fasad?

Räkna med två veckor, håll koll på vädret så att du målar när det är stabilt.


9. Vad ska jag tänka på när jag målar?

Läs instruktionerna ordentligt för den färgen du ska arbeta med. Måla sedan fasaden uppifrån och ner och se till så att färgen täcker överallt. Måla alltid täckfärgen två gånger och anpassa verktygen efter den typ av färg du målar med. Ofta behöver man jobba med både pensel och roller. En färgspruta är effektiv, men sprider färgen så man måste maskera fönster och ytor runt­omkring noggrant. Spara en del av färgen, så att du lätt kan kolla upp vilken färg du har jobbat med.


10. Behöver jag någon utrustning för att nå överallt?

Att stå på stege är oftast lite knöligt, men är det bara på en viss punkt man behöver nå så ska man inte överarbeta. Ställning är ett populärt alternativ då det är enkelt att bygga upp, och det är lätt att få till och från huset. Det finns lite olika ställningar, som tex fasadställning eller rullställning. Ska man bygga ställning som står runt hela huset så är det fasadställning. Rullställning är på hjul och väldigt enkel att flytta runt på.

Skylift ett alternativ på vissa ställen där det är svårt att nå. Om du har ett garage som du ska nå över tex, eller du kan inte stå med ställning för att det är för smalt. Titta gärna på våra diagram på liftarna så du väljer rätt lift.

Känner du dig osäker vilket alternativ som är bäst för dig, så tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig så du känner dig trygg i ditt val.